vineri, 26 noiembrie 2010

Limbile care se vorbesc pe glob - 1

 Limbile indo-europene
La sfarsitul secolului al XVIII-lea, o data cu ocuparea Indiei de catre engleţi s-a inceput si cercetarea limbilor autohtone, cercetatorii filologi au luat  la cunostinţa de limba veche indiana, limba colectiilor de imnuri religioase –Vedle si a celebrelor epopei Ramazana şi Mahabharata. Cercetatorii au fost frapati de faptul ca exista o mare asemanare intre vechealimba indiana si limbile latina si greaca, ajungand la concluzia ca acestea se înrudesc. Ulterior, s+a dovedit ca limbile indo-iraniene împreună cu limbile slave, germanice, celtice, baltice, armena şi albaneză din Europa au la bază o limbă neatestată, numita convenţional limba indo- europeana. În ceea ce priveşte teritoriul populaţiei indo-europene, al căror trecut se pierde în negura timpului, cercetatorii nu au ajuns la niciun consens. Nu se cunoaşte, de asemenea, nici perioada în care din indo-europeana s-au format limbile existente în epoca istorica. Tinand seama ca la data celor mai vechi atestari limbile indo- europene sunt mult deosebite una de cealalata, şi cunoscand faptul ca modificarile lingvistice se produc foarte lent, se poate deduce că perioada comunitatii indo-europene se plaseaza în urma cu multe mii de ani, în comuna primitivă. Datorită modului de viaţă socială, limitată în interiorul unei unităţi mici, limba indo-europeană a avut, probabil, încă din perioada comunităţii, diferenţe dialectale de la o regiune la alta. Mai tarziu, cand populaţia s-a înmilţit, diverse grupuri s-au desprins din trunchiul comun, fie pentru nevoile de harnă, fie împinse de alte popoare. Astfel, dialectele limbii indo-europene s-au răspândit pe un teritoriu foarte vast şi ulterior s-au transformat în limbi înrudite.  Printre acestea, unele prezintă asemanari mai mari şi de aceea sunt grupate la un loc, ca de exemplu, limbile germanice, limbile slave. Dimpotrivă, alte limbi, ocupă o poziţie izolată asa cum sunt armeana, greaca.
Limbile indo-europene formeaza singura familie răspândită în toate continentele. Familia indo-europeana este reprezentattă actualmente de următoarele limbi sau grupuri de limbi:
-          Limbi romanice ( care au la bază limba latină)
-          Limbi germanice
-          Limbi celtice
-          Limbi slave
-          Limbi baltice
-          Limbile indiene
-          Limbile iraniene
-          Limba greaca
-          Limba albaneză
Datorită unor împrejurări, unele limbi din Europa au depăşit cu mult graniţele statului unde se vorbesc ca si limbi materne şi au devenit mijloace de circulaţie internaţională ( franceza, engleza ). Răspândirea unor limbi se explică, în mare parte ca o consecinţă a cuceririlor de teritorii străine. Aşa s-au impus, de exemplu, spaniola şi engleza în America.
Legate prin originea lor comună, limbile indo-europene prezintă trăsături structurale asemanatoare dar datorită condiţiilor propriide dezvoltare asemănarea lor structurală se pierde ceea ce face ca numai specialistii să mai poată recunoaşte inrudirea dintre diversele grupuri de limbi cum ar fi cea dintre cele slave, germanice, romanice...
        Chiar in interiorul unui grup de limbi pot exista deosebiri destul de mari. Astfel , in timp ce unitatea limbilor slave este usor de recunoscut, cea  a unor limbi germanice e aproape imposibil de sesizat la prima vedere. Limba engleza este inrudită de aproape cu gemana dar structura ei fonetică, gramaticală, lexicală prezintă diferente destul de mari faţă de limba germana. Grupurile principale de limbi indo-europene, vorbite în Europa sunt cel romanic, germanic si slav.
Va urma......










4 comentarii:

Onmusique.info spunea...

Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
Contact: onmusique@yahoo.com
Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

Anonim spunea...

really an eye opener for me.

- Robson

Anonim spunea...

J'ai appris des choses interessantes grace a vous, et vous m'avez aide a resoudre un probleme, merci.

- Daniel

tacu spunea...

Un punct de plecare acest articol, numai ca eu cred ca ar trebuie cel putin amintite si alte teorii despre grupele de limbi si dezvoltarea lor pe langa cea clasica.